Do góry

Desery Przepis na:

Kruszon z jabłkami i powidłami

Kruszon z jabłkami i powidłami

Autor: Annuar

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 855

Dodano: 16.12.2010

Odsłon: 16505

Szybkie i proste kakaowe, lekko korzenne kruche ciasto, z aromatycznym nadzieniem z jabłek i powideł śliwkowych. Na górze obowiązkowa beza. Polecam na zimowe wieczory.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka pokroić w drobną kostkę i dobrze wymieszać z powidłami.

  2. Z mąki tortowej, margaryny, żółtek, 3 łyżek cukru, proszku do pieczenia, aromatu pomarańczowego (kilkanaście kropel), kakao i przyprawy do piernika zagnieść kruszonkę (wygodnie w tym cieście jest to, że nie ugniata się jednolitej, zwartej masy: wystarczy połączyć składniki i stworzyć sypką kruszonkę). Kruszonkę wyłożyć na dużą blachę i lekko docisnąć palcami. Odrobinę kruszonki zostawić do posypania wierzchu.

  3. Na ciasto wyłożyć masę jabłka z powidłami.

  4. Mikserem roztrzepać pianę z białek, dodać 1 szkl cukru, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i ubić na sztywną gęsto masę. Ja dodaję jeszcze kilka kropel aromatu. Pianę wyłożyć na blachę, posypać resztą kruszonki.

  5. Piec ok 40 min w 175 st. (ja ze względu na pianę piekę na niższym poziomie piekarnika niż inne ciasta)

  6. To moja zimowa wersja kruszonu (latem zwykle robię ze świeżymi owocami). Jest aromatyczna i nadaje się na świąteczne ciasto (np. jako zamiennik piernika)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 21 listopada 2012 Dziękuję za miłe słowa. Niestety moi domownicy nie przepadają za bezą, dlatego robię to ciasto w uproszczonej formie :(

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dominikaorland 21 listopada 2012 Twoje przepisy na kruszona sa rewelacyjne! to moje ulubione ciasto zwlaszcza o tej porze roku.Polecam goraco ten przepis

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 13 lutego 2011 bardzo apetyczne , muszę wypróbowac - do ulubionych

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dominikaorland 19 grudnia 2010 Ciasto pyszne,idealne na zime,latwe i szybkie .

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ola100 17 grudnia 2010 dobry przepis mam duzo powidel teraz wykorzystam dzieki.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

JUSTYNA5 16 grudnia 2010 wygląda bardzo apetycznie, na jaką blaszkę się go piecze ? na dużą ?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń