Do góry

Desery Przepis na:

kruszonka lasowiacka

kruszonka lasowiacka

Autor:

Przepisów i artykułów: 514 Ocena: 17756

Dodano:

Odsłon: 4885

Ciasto pochodzi z północnych rejonów Podkarpacia. Niby składniki proste a ciasto jest przepyszne . Składa się z warstw: kruche jasne ciasto, powidła śliwkowe piana z białek, warstwa kakaowego kruchego ciasta starta na tarce, orzechami z rodzynkami, i na wierzchu starte jasne ciasto. Ciasto pieklam na dużej blasze 25x35cm i jest dość niskie jeśli chcecie wyższe to radzę zrobić z półtorej porcji lub w mniejszej formie

Składniki

  • 600 g mąki
  • 220 g cukru ( 1 szklanka)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek – białka i żółtka osobno
  • 300 g margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • słoik powideł śliwkowych
  • 100 g rodzynek
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z mąki, margaryny, żółtek, cukru zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Do pierwszej części dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Do drugiej dodać kakao, a trzecią zostawić, jaka jest. Ciasta dobrze schłodzić, najlepiej wkładając owinięte folią do zamrażalnika na kilkanaście minut

  2. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem.

  3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przenieść rozwałkowane ciasto z dodatkiem śmietany. Posmarować powidłami, na nie wyłożyć połowę piany z białek.

  4. Na białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto z kakao. Na to wyłożyć pozostałą pianę z białek, posypać orzechami i rodzynkami i na wierzch zetrzeć trzecią część kruchego ciasta.

  5. Ciasto piec w 170 stopniach około 45 minut. Upieczone ciasto powinno być rumiane i chrupiące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 grudnia 2018 Moje klimaty, znam to ciasto bardzo dobrze :)
Jest przepyszne, a powidła dodają tylko kropkę nad "i" :D
Super, ode mnie +5 :)
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń