Do góry

Desery Przepis na:

Kruszonka w cieście z jabłkami.

Kruszonka w cieście z jabłkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 80

Dodano:

Odsłon: 525

Cynamonowo-kawowa kruszonka wymieszana z ciastem ucieranym tworzy ciekawą kompozycję smakową.

Składniki

  • Kruszonka:1i3/4 szklanki mąki pszennej,1 szklanka cukru,1i1/4 łyżeczki
  • mielonego cynamonu,150gr.masła lub margaryny,łyżka ekstraktu
  • kawowego.
  • Ciasto:110gr.masła lub margaryny,2 szklanki mąki,1i1/4 łyżeczki
  • proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,3 jajka,200gr.
  • kwaśnej śmietany,3/4 szklanki cukru,2 łyżki ekstraktu waniliowego,
  • 2 duże kwaśne jabłka.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki kruszonki zagnieść[można użyć robota kuchennego],wstawić do lodówki.
    Na ciasto:utrzec masło z cukrem,po kolei dodawać jajka,cały czas ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą,dodawać do masy na przemian z kwaśną śmietaną,wlać ekstrakt waniliowy.
    Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki.
    Blaszkę do pieczenia[użyłam takiej o wymiarach 20-25cm] wyłożyć papierem do pieczenia.
    Połowę kruszonki pokruszyć w palcach i wymieszać z przygotowanym ciastem,wylać na przygotowaną blaszkę,rozłożyć jabłka,eierzch posypać resztą kruszonki.Ciasto piec w temp.180 stopni około 50-60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń