Do góry

Desery Przepis na:

Kruszonka z owocami

Kruszonka z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 4979

Dodano:

Odsłon: 10075

Poniewaz kruszonka jest moim ulubionym skladnikiem ciasta, spróbowalam zrobic ciasto tylko z kruszonki, w dodatku sposobem, który zawsze gwarantuje chrupiacy efekt, bez specjalnego nakladu pracy. Przepis nadaje sie do ciast ze wszystkimi owocami.

Składniki

  • Składniki na tortownicę Ø 28 cm:
  • 800 g rabarbaru lub innych owoców
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 400 g mąki
  • 100 g płatków owsianych
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rabarbar umyc i pokroic na kawalki o dlugosci ok. 2 cm.
    Maslo rozpuscic w duzym garnku, dodac cukier, cukier waniliowy, sól, make oraz platki, wszystko mieszajac caly czas WIDELCEM.
    W ten sposób kruszonka powstaje automatycznie.
    Foremke wysmarowac maslem, dodac polowe kruszonki, nastepnie rabarbar lub inne owoce, przykryc wszystko reszta kruszonki.
    Jesli chcemy bardziej chrupiacy wierzch mozna posypac go przed pieczeniem odrobina cukru pudru.
    Piec w temp. 200°C ok. 30 - 35 min.
    Najlepiej smakuje na cieplo.
    Jesli robimy ciasto z owoców bardziej slodkich, redukujemy odpowiednio ilosc cukru.

  2. Podawac np. z sosm waniliowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

terwol 02 czerwca 2017 to jest genialny kuchenny pomysl i wyglada bardzo apetycznie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń