Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kruszonkowa tarta morelowa"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 19
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 837
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 19
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 837
Składniki
Do miseczki wsypać 10 dag cukru, 1 torebkę cukru wanilinowego i szczyptę soli. Dodać pokrojone na kawałki masło, mielone migdały i mąkę. Szybko zagnieść kruszonkę. Odłożyć 1/3 kruszonki do lodówki.
Formę do tarty o śr. 24 cm posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsypać 2/3 kruszonki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 10 minut.
Morele umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Przeciąć wzdłuż, wyjąć pestki, miąższ pociąć na cząstki. Śmietanę wymieszać z jajkiem, 1-2 łyżkami cukru, drugą torebką cukru wanilinowego i proszkiem budyniowym.
Na podpieczonym spodzie rozłożyć cząstki moreli (by sok nie przeciekał, spód można oprószyć proszkiem budyniowym lub kaszką manną).
Zalać je masą śmietanową. Posypać resztą kruszonki. Ponownie wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut. Przed podaniem tartę oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco