Do góry

Desery Przepis na:

Księżniczka Anna, Inspiracją była bohaterka bajki "Kraina Lodu"

Księżniczka Anna, Inspiracją była bohaterka bajki Kraina Lodu

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 1024

Dodano:

Odsłon: 3211

Mój kolejny bajkowy wypiek na prośbę córek :) Przepis niemal taki sam jak przy Torcie Elza.

Składniki

  • NA BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • różowy barwnik spożywczy
  • NA KREM:
  • 200 g białej czekolady
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 2 galaretki (zielona i różowa)
  • granatowy barwnik spożywczy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kremówkę wlać do garnuszka, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (uwaga, nie można doprowadzić do wrzenia!), aż cała czekolada się rozpuści. Garnek zdjąć z ognia, ostudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki.

  2. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Kilka łyżek surowego ciasta przełożyć do miseczki, dodać 2-3 szczypty barwnika spożywczego i dokładnie zmiksować. Zabarwione ciasto połączyć z pozostałym i wymieszać tak by były widoczne jego różne barwy. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy (tortownica o średnicy 22cm.). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.

  3. Zrobić galaretki, każdą osobno w 400 ml. wody. Pozostawić do lekkiego stężenia.
    Czekoladową kremówkę wyciągnąć z lodówki i ubić na sztywno. Mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym i dodawać, łyżka po łyżce, ubitą kremówkę. Powinien powstać gładki i sztywny krem.
    Kilka łyżek kremu wymieszać z 1/3 tężejącej zielonej galaretki i włożyć na kilka min. do zamrażarki. Do pozostałej masy dodać granatowy barwnik spożywczy i dokładnie zmiksować.
    Pozostałą galaretkę po stężeniu drobno pokroić i wysypać na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 13 lipca 2014 Wspaniały! Kolory znowu zachwycają - ciasto jak z bajki :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 lipca 2014 Pięknie i kolorowo się prezentuje :) pozdrowienia :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń