Do góry

Desery Przepis na:

Kubeczkowe Ciasto z Truskawkami.

Kubeczkowe Ciasto z Truskawkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 286 Ocena: 3687

Dodano:

Odsłon: 3679

Prosty i niezawodny przepis na bardzo smaczne ciasto z Waszymi ulubionymi owocami sezonowymi ,nie potrzeba miksera,a za miarkę do mierzenia produktów służy nam kubeczek po jogurcie naturalnym.

Składniki

  • Blaszka 24x24 cm
  • Do odmierzania używamy kubeczka po jogurcie naturalnym 180 g.
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego(może być też grecki)
  • 1 kubeczek oleju
  • 2 kubeczki cukru
  • 3 kubeczki mąki pszennej
  • 2 budynie śmietankowe po 40 g
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 400 g truskawek
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Trzeba zwrócić uwagę by inne składniki w kubeczku zabierały tyle samo miejsca co jogurt,czyli jeśli otwieramy jogurt i jest tam 2/3 kubeczka to tyle samo musi być cukru i mąki przy odmierzaniu.

  2. Jogurt przelać do miski-wymyć i osuszyć kubeczek,wbić jajka,wsypać cukier i dobrze wymieszać trzepaczką rózgową

  3. ,wlać olej ponownie wymieszać.
    Mąkę,proszek do pieczenia i budyń przesiać przez sitko i dodać do pozostałych składników,po raz ostatni solidnie wymieszać wszystko

  4. i wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Na wierzchu ciasta poukładać wymyte i osuszone,przekrojone na pół truskawki,tak aby przekrój truskawki był u góry.

  5. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika,do 180 C i pieczemy ok 50 min.do suchego patyczka,wszystko zależy też od wielkości formy jaką będziecie mieć,także najlepiej kontrolować czas pieczenia.

  6. Gdyby za mocno się zrumieniło,można przykryć górę folią aluminiową.

  7. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agas155 09 lipca Ciasto jest wyśmienite - robię z różnymi owocami.
Dodatkowo dodaję cukier waniliowy... tylko 2,5 kubeczki mąki w zupełności wystarczy i 3/4 kubeczka oleju...nie daję budyniu.
Całe jajka ucieram z cukrem i cukrem w. drewnianą kulką na puch, dodaję olej i jogurt...a potem wszystko przelewam do sypkim składników.

Fajną sprawą jest to, że wszytko robimy ręcznie...i może dlatego to ciacho jest takie pyszne.
Smacznego i gorąco polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń