Do góry

Desery Przepis na:

Kubuś

Kubuś

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 1201

Dodano:

Odsłon: 25672

Przepis zaczerpnięty z promocji margaryny Kasia. Trochę go pozmieniałam. Moim zdaniem to ciasto jest wyśmienite.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąki + kakao + proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki) wymieszać i przesiać przez sito.

  2. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier. Ciągle ubijając dodać żółtka, a następnie olej. Do zaprezentowanego na zdjęciu ciasta zamiast oleju dodałam 4 łyżki majonezu Winiary.

  3. Na końcu dodawać stopniowo mąki, delikatnie mieszając łyżką w tzw. ósemkę.

  4. Piec w temp. 190 st. C. ca 30 min. Po wystudzeniu przeciąć na dwa placki.

  5. Na soku + masło ugotować budyń i gorący wylać na biszkopt i przykryć od razu drugą warstwą. Na wierzchu posmarować cieniutko konfiturą brzoskwiniową.

  6. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w 0,25 szklanki wody. Cały czas miksując wlać do śmietany. Wyłożyć na biszkopt.

  7. Schłodzić w lodówce. Wierch można dodatkowo posypać wiórkami białej czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

orwima 05 marca 2011 Ale bym zjadła... Wygląda niebiańsko! gratulacje! Sama już nie wiem, który z Twoich wypieków dziś zrobić, bo wszystkie robią niezłe wrażenie...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 10 sierpnia 2010 Bardzo ciekawy przepis...koniecznie muszę spróbować :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 29 stycznia 2010 majonez do ciasta? nieźle mnie zaskoczyłaś, takiej sztuczki ne znałam , trzeba będzie sprawdzić , pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasiam146 25 stycznia 2010 ciasto pycha polecam wszystkim warto zrobic

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasiam146 25 stycznia 2010 nic sie nie stalo jak zrobie ciasto to napisze opinie ale juz widze ze bedzie pycha

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 24 stycznia 2010 Kasiam146 - przepraszam, nie zauważyłam. Do biszkoptu dałam 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Zaraz uzupełnię.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasiam146 24 stycznia 2010 przepraszam ze 2 razy ale nie wiedzialam ze to dziala z opoznieniem :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasiam146 24 stycznia 2010 Mam pytanko a co z proszkiem do pieczenia? bo chcialabym zrobic to ciasto i nie wiem ile dac

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasiam146 24 stycznia 2010 ja mam pytanko bo w skladnikach nie ma proszku do pieczenia a w opisie jest uwzgledniony ile go dodac?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kobra6 23 stycznia 2010 Coś dobrego,a przede wszystkim coś nowego:):):)Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń