Do góry

Desery Przepis na:

Kuchnia litewska: Kapustka w panierce

Kuchnia litewska: Kapustka w panierce

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 6

Wypróbowany przepis na "Kuchnia litewska: Kapustka w panierce"

Składniki

  • zbita główka kapusty
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól. Sos: 30 dag pieczarek
  • cebula
  • puszka krojonych pomidorów
  • olej
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 3 łyżki śmietany 18-proc
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • ostra i słodka papryka
  • posiekana natka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Bożena Badach z Długiej Kościelnej

  2. Kapustę oczyść, przekrój na pół. Każdą połówkę pokrój na 5-6 części razem z głąbem. W dużym garnku zagotuj wodę, wsyp płaską łyżkę soli. Włóż kapustę. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, gotuj 4-5 min. Wyjmij, ostudź.

  3. Sos: cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż cebulę i pieczarki. Wlej pomidory, duś ok. 20 minut. Dodaj śmietanę, przypraw sosem sojowym, solą, pieprzem i paprykami, chwilę podduś.

  4. Jajka roztrzep. Kapusty panieruj w jajkach i bułce tartej (ew. wsyp szczyptę ostrej papryki). Usmaż na oleju. Podawaj z sosem pieczarkowym, posypanym natką.

  5. Czas przygotowania 45 min, ilość porcji 8, cena za porcję 1,40 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń