Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kuchnia litewska: Kiszka ziemniaczana z boczkiem"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 90
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 16
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 90
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 16
Składniki
Przepis przysłała Marta Sztabińska z Grajewa
Boczek pokrój w małą kostkę. Przesmaż na patelni, osącz z tłuszczu. Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce. Dodaj mąkę i boczek, oprósz solą i pieprzem, wymieszaj.
Masą napełnij umyte jelita, zostawiając na końcach wolne miejsce. Ściśle zwiąż bawełnianą nicią. Napełnione flaki ułóż na blaszce, ponakłuwaj igłą po całej długości, żeby powietrze podczas pieczenia mogło uciekać, a kiszka nie popękała.
Piecz godzinę w temp. 180°C. Kiszkę podawaj ze szklanką mleka.
Czas przygotowania 90 min, ilość porcji 10, cena za porcję 2 złŹródło: Chwila dla Ciebie