Do góry

Dania główne Przepis na:

kugel ‘mięsny gaj’

kugel ‘mięsny gaj’

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2544

Dodano:

Odsłon: 4281

Zapiekanka makaronowa z dużą ilością mięsa. Idealnie sprawdzi się również jako danie z resztek 'niedzielnego'.

Składniki

  • 400 g mieszanki wędlin
  • 200 g słoniny
  • 3 parówki cienkie
  • 3 kiełbaski wiśniowe
  • 5 kiełbasek śląskich delikatesowych
  • 6 paluszków kabanosowych
  • 250 g makaronu nitki
  • 300 g śmietany 18%
  • 300 g sera kremowego białego
  • 3 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
  • 2 jaja
  • 3 białka
  • majeranek, pieprz kajeński, gałka muszkatołowa, sól
  • czosnek granulowany, słodka papryka mielona, pieprz czarny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wędliny kroję w kostkę. Smażę na niewielkiej ilości oliwy i odstawiam na bok.
    Słoninę kroję, smażę, aż uzyskam skwarki. Zlewam większość tłuszczu, pozostawiając około 1 łyżki.
    Kiełbaski, parówki, kabanosy kroję w słupki i smażę krótko, aż się zarumienią. Odstawiam.
    Makaron gotuję w osolonym wrzątku al dente. Szybko przelewam zimną wodą, do schłodzenia.
    Chleb kruszę dość drobno.
    Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
    Śmietanę, ser i żółtka ucieram na puch. Przyprawiam dość mocno. Mieszam z chlebem, makaronem i przestudzoną mieszanką wędlin. Dodaję skwarki. Mieszam.
    Białka ubijam z odrobiną soli na sztywną pianę. Mieszam delikatnie z masą makaronową.
    Przekładam wszystko do brytfanny. Wyrównuję masę.
    Na wierzch wbijam słupki mięs tak, by tworzyły ‘mięsny gaj’.
    Piekę około 60 minut.
    Kroję i podaję gorące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń