Do góry

Dania główne Przepis na:

Kugiel ziemniaczany

Kugiel ziemniaczany

Autor:

Przepisów i artykułów: 820 Ocena: 15890

Dodano:

Odsłon: 12565

Danie z kuchni żydowskiej. Jedno z ulubionych dań szabatowych. Może być z ziemniaków, makaronu, mąki macowej.

Składniki

  • 8 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 6 łyżek mąki macowej
  • 3 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • olej do formy
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrałem ziemniaki, starłem je na drobnej tarce, wymieszałem ze starta cebulą, mąką macową, jajkami oraz olejem. Przyprawiłem do smaku solą i pieprzem.
    Gotową masą napełniłem nasmarowaną olejem żaroodporną formę do zapiekania. Piekłem 45 minut w temperaturze 160 stopni C. Powierzchnia kugla powinna być brązowa chrupiąca.
    Podałem z sosem z zielonym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 24 września 2016 Kuchnia żydowska jest bardzo smaczna,a kugiel pychota.
Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 24 września 2016 Uwielbiam kugiel! <3 Kojarzy mi się z dzieciństwem, bo najpierw robiła go moja babcia, a potem mama. Tylko one dodawały jeszcze do niego kawałki mięsa ;) Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń