Do góry

Desery Przepis na:

Kukułka czekoladowa

Kukułka czekoladowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 16

Smaczny pomysł na "Kukułka czekoladowa"

Składniki

  • Jasny biszkopt: 4 jajka
  • po 1 szklance mąki i cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciemny biszkopt: 6 jajek
  • po 1 szklance mąki i cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao Przełożenie: 3 łyżki kawy naturalnej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 5 kieliszków wódki
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zrobić jasny biszkopt: żółtka zmiksować z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć . W podobny sposób przygotować ciemny biszkopt. Obydwa rodzaje ciasta przelać do osobnych form (natłuszczonych i obsypanych bułką tartą). Piec w temp. 190oC ok. 30 minut.

  2. Kawę zaparzyć w 1/2 szklanki wody. Przecedzić do garnka, dodać czekolady i wlać wódkę. Podgrzewać, aż czekolady rozpuszczą się, wystudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Ciemny biszkopt przekroić.

  3. Na jednej jego części rozprowadzić połowę bitej śmietany, na nią pokruszyć jasny biszkopt. Polać masą czekoladową. Wyłożyć na nią resztę śmietany, przykryć ciemnym ciastem.

  4. Możemy udekorować kukułki karmelowymi laseczkami, albo polać ciasto dowolną polewą.

  5. ok. 70 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń