Do góry

Dania główne Przepis na:

Kukurydza pieczona w przyprawach

Kukurydza pieczona w przyprawach

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 449

Dodano:

Odsłon: 129

Delikatna i chrupiąca kukurydza, której słodycz przełamują przyprawy - wszystko upieczone w piecu w zaledwie 25 minut.

Składniki

  • 3 kolby kukurydzy (przy okazji przypomina się zapomniane słowo „kaczan”)
  • 2 czubate łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka papryka mielona
  • tymianek (świeży lub suszony)
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na sam początek rozgrzejcie piekarnik do około 190oC-200oC.

    Masło powinno być miękkie, bo chcemy je przerobić na czosnkowe. Wyciskamy więc dwa solidne ząbki czosnku do masła, dodajemy porządną dawkę soli i mieszamy wszystko.

    Kukurydzę obieramy z liści i wąsów (tu zawsze następuje chwila zastanowienia, czy kukurydza pod liśćmi jest czysta czy trzeba ją jeszcze myć??? Na wszelki wypadek umyłam!) i każdą kolbę kładziemy na sporym kawałku folii aluminiowej. Tak dużym, aby można było swobodnie kolbę w całości zawinąć. Na kolby kukurydzy nakładamy gotowe masło czosnkowe, starając się je równomiernie rozprowadzić na górze kolby (w trakcie pieczenia rozpuści się i spłynie, więc nie ma sensu smarować całej kolby). Posypujemy ją także słodką zmieloną papryką i tymiankiem.

  2. Tak przygotowaną kukurydzę zawijamy w folię, nie za ścisło, aby masło i przyprawy mogły po niej swobodnie spłynąć i zabezpieczamy końce folii zawijając je, tak aby cenne smaki i aromaty nie wylały się do brytfanny.

    Kukurydzę w folii kładziemy w brytfannie lub w naczyniu żaroodpornym (lub nawet bezpośrednio na blasze piekarnika) i pieczemy 25 minut w temperaturze 190C-200C. Po tym czasie kukurydza jest miękka i chrupiąca jednocześnie. Czosnek, tymianek i papryka przełamują jej naturalną słodycz i doskonale się z nią komponując. Na przyjęciu Izabeli goście bardzo docenili jej smak i nie brakowało takich, którzy brali dokładkę:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

parszuki 08 listopada "Piec w temp. 190oC-200oC."
Spoko, pogadam z kolegą co w hucie metale wtapia, to po robocie zrobimy sobie kuku u niego w robocie.
︵‿︵(´ ͡༎ຶ ͜ʖ ͡༎ຶ `)︵‿︵

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 11 sierpnia Bardzo przypomina mnie się kukurydza grillowana <3 Ten zapach Albanii <3 OMG!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń