Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kulebiak drożdżowy z pieczarkami"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32513
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1166
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 430
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32513
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1166
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 430
Składniki
10 porcji, czas ok. 120 min; porcja – 370 kcal, cena 1,60 zł
Drożdże pokrusz, rozetrzyj z łyżką cukru. Dodaj śmietanę, 1 żółtko, 1 całe jajko, mąkę, roztopione masło i odrobinę soli. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
Cebule oraz pieczarki pokrój, podsmaż na oleju. Dodaj posiekaną kapustę, rozkruszoną kostkę bulionową oraz pieprz. Podlej wodą i ugotuj (ok. 30 min). Powstały farsz ostudź, odcedź (jeśli jest taka potrzeba), wymieszaj z pozostałymi, ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w kostkę jajkami.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Pośrodku ułóż przygotowany farsz, złóż dwa boki, starannie sklej. Ułóż kulebiak na blasze (miejscem sklejenia do spodu). Posmaruj pozostałym żółtkiem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Piecz kulebiak około 60 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.Źródło: Świat kobiety