Do góry

Desery Przepis na:

Kulebiak drożdżowy z pieczarkami

Kulebiak drożdżowy z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28000

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Kulebiak drożdżowy z pieczarkami"

Składniki

  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka śmietany 22 proc
  • 2 żółtka
  • 4 jajka
  • 50 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 2 cebule
  • sól
  • 30 dag pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • cukier
  • 1 kostka bulionowa
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 10 porcji, czas ok. 120 min; porcja – 370 kcal, cena 1,60 zł

  2. Drożdże pokrusz, rozetrzyj z łyżką cukru. Dodaj śmietanę, 1 żółtko, 1 całe jajko, mąkę, roztopione masło i odrobinę soli. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.

  3. Cebule oraz pieczarki pokrój, podsmaż na oleju. Dodaj posiekaną kapustę, rozkruszoną kostkę bulionową oraz pieprz. Podlej wodą i ugotuj (ok. 30 min). Powstały farsz ostudź, odcedź (jeśli jest taka potrzeba), wymieszaj z pozostałymi, ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w kostkę jajkami.

  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Pośrodku ułóż przygotowany farsz, złóż dwa boki, starannie sklej. Ułóż kulebiak na blasze (miejscem sklejenia do spodu). Posmaruj pozostałym żółtkiem.

  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Piecz kulebiak około 60 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń