Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kulebiak z ciasta francuskiego z kapustą"
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 70
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 198
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 248
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 419
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 70
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 198
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 248
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 419
Składniki
Grzyby zalej 2 szklankami wody, odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości. Odcedź, wywar zachowaj, grzyby pokrój w paseczki. Kapustę posiekaj, zalej wywarem z grzybów, dodaj przyprawy (bez jałowca) oraz skórkę z cytryny.
Gotuj ok. 30 min na małym ogniu.
Cebule obierz, posiekaj, usmaż na oleju. Dodaj grzyby. Przypraw do smaku i smaż razem jeszcze przez chwilę. Kapustę zdejmij z ognia, wyjmij listki laurowe. Dodaj grzyby z cebulą i dokładnie wymieszaj.
Przypraw szczyptą jałowca, solą oraz pieprzem. Odstaw do wystudzenia. Kiedy kapusta będzie zimna, domieszaj orzechy i jajka na twardo.
Ciasto lekko rozwałkuj, odkrój cienki pasek. Na środek placka nałóż farsz. Zwiń, formując rulon. Zlep. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem, ponakłuwaj, by farsz mógł parować podczas pieczenia.
Z resztek ciasta wytnij ozdoby, ułóż na kulebiaku. Kulebiak umieść w formie wyłożonej pergaminem. Piecz 30 min w temp. 200°C. Ostudź, ew. zamroź.
120 min (bez moczenia grzybów); Cena porcji: ok. 2 zł; Porcja: 320 kcal.Źródło: Naj