Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kuleczki ryżowe na ostro"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 582
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 42
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 820
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 582
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 42
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 820
Składniki
Ser żółty zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać ryż, chwilę prażyć, zalać dwoma szklankami wody, osolić i ugotować. Dodać połowę startego sera, wymieszać i wystudzić.
Do ostudzonego ryżu dodać zioła, posiekane chili, jajko, biały ser i resztę żółtego. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Uformować kulki wielkości moreli i obtaczać je w bułce tartej. Olej wlać do wysokiego naczynia, rozgrzać. Smażyć kulki ryżowe na złoty kolor na głębokim tłuszczu. Podawać z makaronem, udekorowane ziołami.
ok. 65 minut
Gdyby masa ryżowa wyszła za sucha, można dodać jeszcze jedno jajko. Z kolei jeśli jest zbyt wodnista, pomoże jej trochę bułki tartej.Źródło: Twoje Imperium