Do góry

Przekąski Przepis na:

Kuleczki z mięsa mielonego z miętą i tzatzikami

Kuleczki z mięsa mielonego z miętą i tzatzikami

Autor: szefowa-kuchni

Przepisów i artykułów: 250 Ocena: 3134

Dodano: 28.03.2017

Odsłon: 705

Potrawa kuchni greckiej. Pieczone klopsiki doprawione miętą, podane z dobrze schłodzonym sosem tzatziki. Świetne na obiad, podane np. z pitą, ale też jako przekąska na przyjęcie.

Składniki

  • Mięsne kuleczki:
  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula dymka
  • 15 listków świeżej mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • ...
  • Sos tzatziki:
  • 250ml jogurtu greckiego
  • 1 ogórek świeży
  • 2 łyżeczki przyprawy tzatziki
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę i miętę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wraz z mięsem mielonym i przyprawami zagniatamy na gładką masę. Formujemy malutkie kuleczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

  2. Przygotowujemy sos: ogórka ścieramy na małych oczkach tarki, dodajemy jogurt grecki, przyprawę tzatziki. Podajemy z mięsnym kuleczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń