Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kuleczki z ryżem na ostro"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 58
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 90
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 46
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 113
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 58
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 90
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 46
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 113
Składniki
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy ryż, chwilę smażymy, następnie zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy, aż ryż będzie miękki.
Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Połowę sera dodajemy do ugotowanego ryżu, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Do ostudzonego ryżu dodajemy resztę żółtego sera, jajko, posiekaną drobno natkę pietruszki, mielony biały ser, doprawiamy pieprzem, solą i drobno posiekaną ostrą papryczką, dokładnie mieszamy.
Z powstałej masy ryżowej formujemy niewielkie kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor. Usmażone kuleczki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Kuleczki możemy podać z makaronem oraz sosem pomidorowym.
Wartość odżywcza porcji 310 kcal Białko 21 g/Tłuszcz 13 g/Węglowodany 32 g. Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 1,70 zł.Źródło: Rewia