Do góry

Dodatki Przepis na:

Kuleczki ziemniaczane

Kuleczki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3664

Dodano:

Odsłon: 20017

Przepyszny dodatek do obiadu ;) Po upieczeniu są chrupiące, idealne zarówno do klasycznego schabowego, jak i wszelkiego rodzaju sosów.

Składniki

  • 400 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mleka
  • około 120 g mąki pszennej
  • Sól
  • Dodatkowo: mąka pszenna do obtoczenia kuleczek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przeciskamy je przez praskę, dodajemy masło i mleko. Dokładnie mieszamy aż masło się rozpuści. Pozostawiamy do przestudzenia. Podajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki i każdą z nich obtaczamy dokładnie w mące.

  2. Smażymy partiami na głębokim tłuszczu. Ja użyłam do tego frytkownicy ustawionej na temperaturę 180°C. Smażymy kilka minut na złoty kolor.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń