Do góry

Dania główne Przepis na:

Kulki mięsne na pęczaku

Kulki mięsne na pęczaku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Kulki mięsne na pęczaku"

Składniki

  • Kulki: 40 dag mięsa mielonego z łopatki
  • mały zmielony filet z piersi kurczaka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 czerwonej papryki
  • łyżka bazylii
  • łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
  • łyżka musztardy
  • 20 dag kaszy pęczak. Sos: pół pęczka botwinki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oleju
  • łyżka bazylii
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. . Kulki: cebulę obierz, posiekaj. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Mieloną łopatkę i kurczaka wyrób z cebulą, czosnkiem i papryką.

  2. Dodaj musztardę, wsyp bazylię i tymianek, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę. Z masy uformuj kulki, ułóż w formie, posyp opłukaną kaszą pęczak.

  3. Sos: botwinkę oczyść, drobno pokrój razem z liśćmi. 700 ml wody wlej do miski, dodaj botwinkę, koncentrat pomido rowy, bazylię i olej, oprósz solą i pieprzem, wymieszaj. Sosem zalej mięsne kulki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, piecz około półtorej godziny.

  4. Czas przygotowania: 110 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 2,50 zł

  5. Ci, którzy nie lubią pęczaku, danie mogą przygotować z ryżem, kaszą jęczmienną. Czas pieczenia skrócimy, podgo- towując wcześniej kaszę.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń