Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kulki ryżowe z krewetkami"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 106
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 63
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 125
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 106
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 63
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 125
Składniki
Cebulkę, seler, por i paprykę drobno posiekaj. Rozgrzej w garnku oliwę i podsmaż warzywa z krewetkami. Dodaj ryż, podsmaż i zalej 0,5 l wody. Przykryj wszystko pokrywką i duś przez ok. 20 minut.
Zdejmij pokrywkę, wymieszaj wszystko i poczekaj, aż wystygnie. Następnie dodaj żółtka, mąkę ziemniaczaną (lub bułkę tartą) i dopraw mielonym szafranem, pieprzem, solą i posiekaną drobno bazylią.
Z mieszanki ryżowej uformuj kulki o średnicy 3-4 cm. Wkładaj je do wrzątku i gotuj przez 4-6 minut. Odcedź. Cebulkę oczyść i pokrój na drobno. Podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj tłuczone pomidory, cukier, wino, sól i gotuj przez ok. 30 minut.
Pod koniec dodaj posiekaną bazylię. Polej sosem ryżowe kulki i podawaj.Źródło: TV14