Do góry

Desery Przepis na:

Kulki z masłem orzechowym, bananem i daktylami

Kulki z masłem orzechowym, bananem i daktylami

Autor:

Przepisów i artykułów: 185 Ocena: 939

Dodano:

Odsłon: 376

Wszystko co najlepsze w jednej kuli. Zdrowy i smaczny deser również na diety jako przekąska.

Składniki

  • 160 g płatków (u mnie jaglanych)
  • pół szklanki daktyli bez pestek
  • 1 banan
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • +wiórki kokosowe do obtoczenia
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Daktyle jeśli suszone zalewamy wrzątkiem na 30 min, aby namiękły. Potem odsączamy z wody. Świeżych nie trzeba.

  2. Płatki (suche) podprażamy na suchej patelni, aby nabrały chrupkości.

  3. Do naczynia wrzucamy daktyle, banana, masło orzechowe i blendujemy na mus (nie musi być idealnie gładki, jeśli nie przeszkadzają Wam grudki w kulce). Na koniec dodajemy podprażone płatki i mieszamy już łyżką.

  4. Tworzymy kulki wielkości orzecha włoskiego i wedle uznania możecie obtoczyć je w dodatkach (u mnie wiórki kokosowe).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń