Do góry

Dania główne Przepis na:

Kura duszona z grzybami

Kura duszona z grzybami

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7022

Dodano: 26.08.2010

Odsłon: 5871

Dla pełni szczęścia...kura musi być ze wsi, a grzyby z lasu

Składniki

  • 1 średnia kura
  • 1 szkl. suszonych grybów
  • sól, pieprz ,majeranek
  • 1 cebula
  • 2 słuszne łyżki śmietany kwaśnej
  • 1 łyżka mąki zwykłej
  • olej do smażenia
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyć całą noc, płyn zachować. Kurę podzielić na mniejsze kawałki ( u mnie było ich 6 szt) i doprawić.

  2. Kawałki kury i grzyby (jednocześnie) usmażyć na dużym ogniu na oleju - aż się zezłocą , pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę.

  3. Po podlaniu płynem z grzybów dusić ok. 2 godz. na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas obracając mięso- brak płynu uzupełniamy wodą.

  4. Mięso wyciągnąć z sosu, dodać do niego mąkę i śmietanę i zmiksować na gładko (ewentualnie doprawić). Tak zaprawiony sos zagotować i podgrzać w nim mięso jeśli ostygło.

  5. Życzę smacznego grzybowego rarytasu ze wsi .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ania78 05 grudnia 2010 przepis bardzo dobry ,zrobiłam dzis na obiadek ;)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 27 sierpnia 2010 po kurę do babci po grzybki do słoika i obiad jak marzenie pycha.....

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tosziba2 27 sierpnia 2010 Kolejna rzecz do której mogę wykorzystać tegoroczne zbiory a grzybków było tego lata co niemiara, koniecznie muszę wypróbować ;-)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub25 26 sierpnia 2010 mniam-pewnie niebo w gębie-jak wszystko z grzybkami!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margo21 26 sierpnia 2010 ja też już mam suszone grzybki tegoroczne , wypróbuję przepis.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 26 sierpnia 2010 Grzyby suszone tegoroczne, uwielbiam potrawy z takimi właśnie suszonymi wcześniej grzybami - maja pełniejszy smak moim zdaniem

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 26 sierpnia 2010 Byłem dziś na grzybach (2 pełne koszyki skarbów) i jutro zrobię to danie z prawdziwkami prosto z lasu.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 26 sierpnia 2010 Danie wygląda bardzo kusząco A grzybki suszone, to pewnie już z tego roku)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń