Do góry

Dania główne Przepis na:

kura z woka z tajską bazylią,chilli i sezamem

kura z woka z tajską bazylią,chilli i sezamem

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1367

Dodano:

Odsłon: 235

azjatycki zawrót głowy....i feeeeeria aromatów,to moja druga ulubiona,po włoskiej,kuchnia. tajską uwielbiam ponad wszystko za jej przebogaty i arcypyszny zestaw smaków i niepowtarzalnych aromatów tu prezentuje mój mix z woka z tajską bazylią,która smakuje bosko ;-)))

Składniki

  • piersi z kurczaka
  • ryż jaśminowy
  • czerwone chilli świeże
  • zielone chilli suszone
  • pędy bambusa
  • olej ryżowy
  • mleko kokosowe
  • tajska bazylia świeża
  • czerwone chilli suszone
  • ziarno sezamu
  • sól młynek
  • pieprz cytrynowy młynek
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. filety z piersi kurczaka myjemy,osuszamy,kroimy na małe kawałki
    oprószamy suszonym zielonym i czerwonym chilli,pieprzem cytrynowym,solą,podlewamy mlekiem kokosowym i odstawiamy na 20 min

  2. ryż jaśminowy gotujemy na sypko

  3. na rozgrzany wok z olejem ryżowym wrzucamy kawałki mięsa,rumienimy,dodajemy świeże chilli,pędy bambusa,ziarno sezamu,ok 100 ml mleka kokosowego,mieszamy,przesmażamy,dodajemy porwaną na małe kawałki bazylię tajską
    chwilę jeszcze smażymy dla przejścia wszystkich aromatów

  4. podajemy z ryżem jaśminowym,posypane dodatkowo suszonym chilli i prażonym sezamem

  5. Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń