Do góry

Dania główne Przepis na:

kurczak a''la Meksyk

kurczak ala Meksyk

Autor: Maupeczka

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 149

Dodano: 16.08.2011

Odsłon: 14795

bardzo szybkie,smaczne,proste i efektowne

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na wstępie wstawiamy wodę na ryż,jak się zagotuje wkładamy torebkę ryżu i gotujemy 5 minut.Po ugotowaniu przekładamy na talerzyk i zostawiamy.

  2. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kosteczkę,czosnek ścieramy na małych oczkach lub wyciskamy (jak komu wygodniej).Rozgrzewamy na patelni olej i szklimy cebulę z czosnkiem.

  3. Filet z piersi dokładnie myjemy i kroimy na małe kostki.Następnie przyprawiamy przyprawą do kurczaka.W garnku lub na głębokiej,dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na to mięso.Przykrywamy i dusimy aż mięso będzie kruche.Dodajemy nastepnie czosnek z cebulą i dobrze mieszamy.Chwilę dusimy.

  4. Warzywa myjemy i kroimy w paseczki a kukurydzę i fasolę odcedzamy.Po pokrojeniu,wszystkie skladniki wrzucamy do naczynia,dokładnie mieszamy z mięsem i dusimy 15 min.Gdy warzywa są prawie miękkie,wrzucamy wcześniej ugotowany ryż,przyprawiamy bazylią,oregano,majerankiem,przykrywamy i dusimy jeszcze okolo 15 min.Naczynie musi być cały czas przykryte a płomien nie za duży.Warzywa powinny puścić soki,ale mozna dodać troszkę wody,aby potrawa nie przywarła do dna.Gdy wszystko jest miękkie znaczy ,że potrawa jest gotowa do spożycia ;o).Smacznego....Poprawiam nazwę pod wpływem komentarzy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

miechunka 17 sierpnia 2011 Dramatycznie mało kapusty w tym bigosie,choć jakby nazwać to rosołem -odrobinę za gęste. Do pasztetu za rzadkie:D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Stonemad 17 sierpnia 2011 Danie meksykańskie :) Chińczyk to żaden, ale wygląda nawet smakowicie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maupeczka 17 sierpnia 2011 każdy nazywa potrawy jak chce i jak mu wygodnie...może sie nazywać nawet kurczak po rosyjsku...ważne żeby smaczne było!!!!!!!!! a Ty zamiast komentować to sama daj jakies mega nie wiadomo co i zobaczymy wtedy.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maupeczka 17 sierpnia 2011 każdy nazywa potrawy jak chce i jak mu wygodnie...może sie nazywać nawet kurczak po rosyjsku...ważne żeby smaczne było!!!!!!!!! a Ty zamiast komentować to sama daj jakies mega nie wiadomo co i zobaczymy wtedy.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

miechunka 17 sierpnia 2011 Pewnie jest to smaczna potrawa,ale wybacz Maupeczko-bardziej "meksykańska" (papryka fasola kukurydza) niż "chińska" (ryż) !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń