Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak barbecue"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 178
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 178
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz starannie na papierowym ręczniku kuchennym, podziel na porcje. Każdą natrzyj solą oraz pieprzem (możesz także użyć gotowej przyprawy do kurczaka). Na koniec obtocz mięso delikatnie w mące, a jej nadmiar strząśnij.
Na patelni lub w rondlu rozgrzej do wysokiej temperatury pół szklanki oleju. Wrzuć kawałki kurczaka i smaż na niezbyt dużym ogniu, aż się zrumienią. Po tym czasie zlej z patelni nadmiar oleju, a mięso pozostaw.
Na patelnię z kurczakiem wlej pół szklanki keczupu. Dodaj odrobinę octu jabłkowego (niecałą łyżeczkę), sok jabłkowy oraz miód.
Wszystkie wymieszaj delikatnie, duś potrawę na małym ogniu pod przykryciem, aż kurczak będzie gotowy (około 60 minut).
Na sam koniec dopraw potrawę według uznania solą, pieprzem, oregano, tymiankiem, bazylią, odrobiną cukru. W razie potrzeby dolej też sok jabłkowy.
czas ok. 80 min; porcja – 360 kcal, cena 2,50 złŹródło: Świat kobiety