Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak cytrynowy"
Pyszna babka na oleju która zawsze się udaje.
Odsłon: 2051
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 304
Polecam.
Odsłon: 1956
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 695
Pyszna babka na oleju która zawsze się udaje.
Odsłon: 2051
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 304
Polecam.
Odsłon: 1956
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 695
Składniki
Cytryny sparz, wytrzyj do sucha, jedną ponakłuwaj w kilku miejscach, a drugą pokrój w plastry. Rozmaryn i tymianek opłucz, osusz.
Tuszkę kurczaka umyj, osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem.
Do środka tuszki włóż gałązkę rozmarynu i całą cytrynę. Nogi zwiąż mocną nitką. Kurczaka ułóż w brytfance. Posmaruj olejem.
Obłóż plasterkami cytryny i pozostałymi gałązkami ziół. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz przez 75 minut.
Pod koniec pieczenia naczynie możesz przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby plasterki cytryny nie przypaliły się zbytnio.
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w posolonej wodzie. Odcedź, pokrój w kostkę. Zrumień na maśle. Wymieszaj z oliwkami. Posyp suszonym rozmarynem oraz tymiankiem.
Podaj z kurczakiem.Źródło: Naj