Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak cytrynowy, puree z selera i pomidorowa salsa

Kurczak cytrynowy, puree z selera i pomidorowa salsa

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 2266

Dodano:

Odsłon: 6044

Niedrogi i smaczny obiad na bazie mięsa z kurczaka. Drób w zupełnie innej odsłonie.

Składniki

  • Filet z kurczaka
  • Seler
  • 2 ziemniaki
  • Cytryna
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Puszka krojonych pomidorów bez skóry
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz świeżo mielony
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka zalewamy sokiem z połowy cytryny doprawiamy pieprzem i solą i odstawiamy na 15 minut do lodówki.

    Seler i ziemniaki obieramy i kroimy w drobna kostkę. Podsmażamy na maśle do miękkości. Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy szklankę wody i dusimy aż się zaczną rozpadać.

    W tym czasie na oliwie z oliwek smażymy na rumiany kolor piersi z kurczaka. Pod koniec smażenia wyciskamy na patelnię sok z połowy cytryny.

    Rozgotowany seler miksujemy na gładką masę. Jeśli całość jest zbyt rzadka odparowujemy na małym ogniu intensywnie mieszając. Puree przed podaniem doprawiamy pieprzem i solą.

    Przechwytywanie

    Na tłuszcz ze smażenia kurczaka wrzucamy pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy około 3 minut. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 19 września 2014 Nie wiem czy zdjęcie przekłamało, czy ta pierś trochę się od góry nie dosmażyła?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń