Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak duszony w czerwonym winie i pomidorach

Kurczak duszony w czerwonym winie i pomidorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 931 Ocena: 23885

Dodano:

Odsłon: 2345

Propozycja na aromatycznego kurczaka duszonego w czerwonym winie i pomidorach z dodatkiem czerwonej cebuli, czosnku i bazylii. Całość świetnie komponuje się z makaronem fusilli.

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów (całych, bez skóry)
  • 200 ml czerwonego wina
  • 1,5 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki cukru brzozowego
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • DODATKI
  • kolorowy makaron fusilli
  • listki świeżej bazylii
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka oczyszczamy z włókiem i błonek , kroimy w kostkę i obsypujemy go solą ziołową, pieprzem i suszoną bazylią.

  2. Kawałki kurczaka delikatnie podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek, a następnie odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

  3. Cebule czerwone kroimy w drobną kosteczkę i szklimy ją na oliwie z oliwek, na której wcześniej smażyliśmy kawałki kurczaka.

  4. Do zeszklonej cebulki dodajemy pomidory w puszce, 200 ml czerwonego wina, 1,5 łyżeczki cukru brzozowego*, mieszamy i od momentu zagotowania, dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.

    * możemy użyć także cukru trzcinowego

  5. Po tym czasie dodajemy podsmażone wcześniej kawałki kurczaka, 1 łyżeczkę bazylii oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dusimy wszystko przez kolejne 10 minut.

  6. Na sam koniec całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Podajemy z makaronem fusilli i listkami świeżej bazylii.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń