Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak duszony z czosnkiem

Kurczak duszony z czosnkiem

Autor: bozka44

Przepisów i artykułów: 139 Ocena: 2285

Dodano: 13.02.2013

Odsłon: 4967

Bardzo smaczne i pozywne, rewelacyjny smak kurczaka, polecam.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Nozki dokladnie myjemy w cieplej wodzie i nacieramy Vegetka, mozna nieco takze oproszyc papryka slodka, zostawiamy na blacie na ok pol godziny

  2. Do glebokiej patelni nalewamy olej, rozgrzewamy i kladziemy nozki wraz z obranym czosnkiem, tylko przepolowionym, Chwile obsmazamy.

  3. Nastepnie podlewamy woda (ok. 1 szklanka) i dusimy pod przykryciem ok. 45-50 minut. Kiedy pierwsza woda odparuje, nalezy ja uzupelnic, ale juz w mniejszej ilosci. Potem takze uzupelniac. Na koncu odparowac tak, aby powstal gesciejszy sos (nie do konca!) Kurczak nabierze zlocistej barwy.

  4. Co moge dodac. Najlepszy jest na drugi dzien :-)) jak oczywiscie zostanie jeszcze :-)) No i z lodowki. Mozna spozywac na zimno i na goraco. Odsylam do mojego przepisu na kasze perlowa (wspaniala), ktora razem podana, okraszona tym sosem spod kurczaka tworzy niesamowite polaczenie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jakub26 28 lutego 2013 zgadzam się z Tobą, tak przyrządzony kurczak,to smaczne danie obiadowe!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń