Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak duszony z pieczarkami

Kurczak duszony z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4244

Dodano:

Odsłon: 19541

Pyszniutkie, rozpływające się w ustach mięsko, do tego nie wymaga dużo zachodu.

Składniki

  • udka kurczaka, 4 szt.
  • pieczarki, ok. 30 deko
  • cebula, 1 szt.
  • sok z 1 cytryny
  • sól czosnkowa, papryka słodka, przyprawa do kurczaka po węgiersku, do natarcia udek
  • Śmietana 30%, 1 szklanka
  • Mąka pszenna
  • olej, 2 łyżki
  • Natka pietruszki, garść
  • bulion grzybowy (z kostki), ok. 2 szklanki
  • sól, pieprz, magi, do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Udka myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy przyprawami. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki, cebulę też kroimy w półplasterki.

  2. Udka obtaczamy w mące i smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony - przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu smażymy cebulkę, po około 3 minutach dokładamy pieczarki i smażymy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy to do udek, podlewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa

  3. Udka wyciągamy z sosu, odkładamy. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy sos. Śmietanę mieszamy dokładnie z 1 łyżką mąki i wlewamy do sosu, gotujemy do chwili aż zgęstnieje i na koniec dodajemy natkę pietruszki. Przekładamy udka z powrotem do sosu i jeszcze przez minutke - dwie trzymamy na ogniu.

  4. Ja podałam z gotowanymi ziemniaczkami i ogórkiem konserwowym, ale myślę, że ziemniaki można zastąpić ryżem. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 07 marca 2012 Sok z cytryny pojawił się w tym przepisie w ramach eksperymentu - wyczytałam gdzieś, że warto skropić nim mięso, żeby było bardziej kruche. Udka absolutnie nie są kwaskowe, polecam spróbować. Pierwszy raz podałam je jak na zdjęciu widać z ziemniakami, ale zdecydowanie lepiej smakują z ryżem - od kiedy spróbowałam inaczej ich już nie podaję. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 07 marca 2012 Wygląda i brzmi smakowicie , muszę koniecznie spróbować tylko nie wiem po co sok z cytryny- czy mięsko nie będzie kwaskowe? Dodaję do ulubionych i proszę o odpowiedż na pytamie. Pozdrawiam serdecznie.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 21 sierpnia 2010 ale pysznie wygląda inapewno tak smakuje.....

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Goblinek 20 sierpnia 2010 Aż chce się jeść! Bardzo fajny przepis.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń