Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak duszony z warzywami

Kurczak duszony z warzywami

Autor: agnieszkacrow

Przepisów i artykułów: 133 Ocena: 3682

Dodano: 01.08.2017

Odsłon: 809

Mięso jest soczyste, delikatne i pięknie odchodzi od kości, warzywa zaś mięciutkie, aromatyczne i słodkie. Świetny przepis na zdrowy i łatwy w wykonaniu obiad :)

Składniki

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 3 większe marchewki
  • gałązka pomidorków koktajlowych
  • 3 średnie ziemniaki
  • słodka papryka w proszku
  • Sól
  • pieprz
  • natka pietruszki (jeśli lubimy)
  • oliwa z oliwek
  • olej
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy 6 łyżek oliwy z oliwek, szczyptę soli, 2 szczypty pieprzu i łyżeczkę słodkiej papryki w proszku. Wszystko mieszamy i tak przygotowaną marynatą smarujemy podudzia kurczaka. Następnie kurczaka podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju na złoto - z każdej ze stron.

  2. W żeliwnym garnku układamy umyte, nieobrane ziemniaki, Na nich kurczaka a na kurczaku obrane i pokrojone na pół marchewki.

  3. Zalewamy wodą - tak, żeby woda przykryła kurczaka i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 1,5h.

  4. Po tym czasie na wierzchu układamy pomidorki, raz jeszcze przykrywamy i wstawiamy na wolny ogień na kolejne 20-30 minut.

  5. Wyjmujemy z garnka kurczaka z warzywami. Do powstałego na dnie sosu dodajemy posiekaną pietruszkę, zwiększamy ogień i mieszamy, aż się zredukuje.

  6. Na talerzu układamy kurczaka, obok ziemniaki, marchewkę i pomidorki. Całość polewamy sosem.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń