Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak faszerowany"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 100
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 570
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 100
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 570
Składniki
Z kurczaka ostrożnie zdejmij skórę, odcinając kości. W całości pozostaw tylko skrzydełka. Skórę natrzyj keczupem i wstaw do lodówki.
Ugotuj marchewkę, oczyść i pokrój paprykę, posiekaj natkę. Mięso z kurczaka zmiel lub pokrój w drobniutką kosteczkę. Przełóż do miski, dodaj wieprzowinę. Włóż kukurydzę, musztardę, majonez, wbij jajka.
Dodaj pokrojoną marchewkę, natkę, paprykę. Wsyp bułkę tartą oraz przyprawy. Wymieszaj farsz.
Farszem napełnij skórę kurczaka. Zaszyj nitką lnianą, nadaj kształt kurczaka. Posyp solą, pieprzem, papryką, czosnkiem oraz przyprawą do gyrosa.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Włóż kurczaka. Piecz ok. godziny w temp. 170°C. W trakcie pieczenia polewaj mięso sosem, który się wytworzył. W razie potrzeby podlej kurczaka gorącą wodą.
Ułóż pieczeń (w całości) na półmisku. Udekoruj listkami natki lub selera, plasterkami buraczka lub białej rzepy.
Podaj z frytkami, pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz surówką. W ten sam sposób można przyrządzić kaczkę.Źródło: Takie jest życie