Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak faszerowany

Kurczak faszerowany

Autor: Kurka_domowa

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 3783

Dodano: 28.02.2010

Odsłon: 20942

Proste i smaczne :)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy sola i pieprzem (wewnątrz też) i wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę. Następnie przygotowujemy farsz - pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, cebulę siekamy w drobną kosteczkę.

  2. Na patelni roztapiamy masło, przesmażamy cebulkę, dodajemy do niej pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy, aż płyn odparuje. Przestudzone pieczarki mieszamy z mięsem, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy do smaku. Dodajemy jajko i bułkę tarta i dokładnie wyrabiamy.

  3. Gotowym farszem napełniamy ścisło kurczaka i zaszywamy go. Szyjkę wycinamy, zostawiając skórę i nią "zamykamy" kurczaka z drugiej strony. Całość dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka.

  4. Kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni). Pieczemy przez około 1,5 godziny, często polewajac go wytapiajacym się sosem. Po godzinie pieczenia podlewamy szklanką wody, by mięso zbytnio nie wyschło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 15 marca 2010 kurczak pierwsza klasa, a najlepsze nadzienie :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 01 marca 2010 Kości nie luzuję, bo brak mi do tego cierpliwości. A jeśli chodzi o krojenie to najpierw odkrajam udka i skrzydełka, a piersi kroję w plastry. Nie jestem w tym zbyt dobra, więc mój kurczak po pokrojeniu nie bardzo nadaje się do prezentacji, ale na domowe warunki i obiad dla "swojaków" - jak najbardziej ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewik75 01 marca 2010 a jak to kroić ? wklej jakieś zdjęcie jak to po pokrojeniu wygląda.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń