Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak Generał Pieczony na Butelce Piwa.

Kurczak Generał Pieczony na Butelce Piwa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 458 Ocena: 8160

Dodano:

Odsłon: 16095

Soczysty i chrupiący kurczak,skórka jest niezwykle cienka a mięso soczyste,piwo niewyczuwalne,kolejny przepis,który zagości u mnie na stałe.

Składniki

  • kurczak u mnie ok.2 kg
  • butelka piwa
  • 3,4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1,5 łyżki soli
  • pieprz do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • ulubione przyprawy do kurczaka
  • sos sojowy do smaku
  • 3 łyżki oleju
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy,oczyszczamy dokładnie środek.
    Środek nacieramy wyciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
    Resztę przypraw wsypujemy do miseczki,zalewamy sosem sojowym do smaku i olejem,mieszamy,nacieramy całego kurczaka i wkładamy kurczę na całą noc do lodówki.

  2. Z butelki z piwem usuwamy etykiety,wyparzamy,otwieramy kapsel i nakładamy naszego "generała",trzeba nałożyć tak aby szyjka butelki wyszła obok szyi kurczaka.
    Otwór butelki ma być odsłonięty,skóra kurczaka przy samym rancie butelki tak,aby parujące piwo spływało po kurczaku a nie po szyjce butelki.

  3. Piwo podczas pieczenia paruje,po upieczeniu w butelce powinno zostać ok.połowa płynu,można w trakcie pieczenia do piwa wsypać trochę soli,żeby zaczęło się pienić i wypływać na zewnątrz.Kurczaka wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 C
    pieczemy w zależności od wielkości kurczaka,od 1 do 1,5 godz.
    15 min.przed końcem pieczenia ustawiłam termoobieg,żeby kurczak się ładnie zrumienił.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń