Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak Handi

Przepis dnia 2010-04-15
Kurczak Handi

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 210

Dodano:

Odsłon: 37880

Aromatyczne danie rodem z Indii

Składniki

  • kurczak (piersi lub podudzia bez kości), 500g
  • cebula, 4 szt
  • bakłazan, 1 szt
  • imbir (starty), 1 łyzka
  • czosnek (starty), 4 zabki
  • przecier pomidorowy, 2 łyzki
  • Sok pomaranczowy, 4 łyzki
  • ziele angielskie mielone, 1 łyzka
  • kumin mielony, 1 łyzka
  • pieprz czarny, 1 łyzka
  • curry, 1 łyzka
  • cynamon, 1 łyzeczka
  • chilli w proszku, w/g uznania (ja lubie pikantne potrawy wiec dodalam 1 łyzke)
  • sol, do smaku
  • swieza kolenra, do podania
  • olej, 3 łyzki
  • bulion, 2 szklanki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokroic w kostke i zamarynowac w soku pomaranczowym, imbirze i soli. Odstawic na ok 1h.

  2. Cebule pokroic w drobna kostke i zezlocic na oleju, nastepnie dodac wszysthie przyprawy i smazyc jeszcze ok 2 minuty, dodac kurczaka wraz z marynata, przecier pomidorowy oraz bulion. Przykryc pokrywka i dusic na malym ogniu ok 30 min.

  3. Po tym czasie dodac baklazana pokrojonego w kostke i dusic jeszcze ok 15 min, nastepnie dodac starty czosnek , zamieszac, zdjac naczynie z ognia i zostawic na ok 10 min pod pokrywka. Gotowe.

  4. Podawac z ryzem lub chlebkiem pitta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

arturosz 07 kwietnia 2011 Witam, a czy tam w składnikach nie brakuje czasem mleka lub śmietanki kokosowej?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

arturosz 07 kwietnia 2011 A czy tam nie brakuje mleka kokosowego? Bo widzę, że jest polane, a i sos jest dość jasny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aleksandra_25 07 sierpnia 2010 mmmm smakowite, moj maz pochodzi z Indii wiec mam takie dania przynajmniej 3 razy w tygodniu:)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aleksandrap 15 kwietnia 2010 Zapowiada się smakowicie, na pewno wypróbuję przepis :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

NATIE 15 kwietnia 2010 Meg , Cynamon tak naprawde nie jest wyczuwalny ale zaokragla smak calej mieszanki przypraw. Mozesz zrobic bez, ale ja nigdy nie probowalm wiec nie wiem jak wyjdzie.. powodzenia :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Meg_KR 15 kwietnia 2010 Fajnie wygląda i pewnie nieźle smakuje ale ten cynamon mnie przeraża może dlatego że go nie lubię możesz mi powiedzieć czy jest bardzo wyczuwalny i czy można go pominąć lub użyć naprawdę malutko ?I czy jego brak bardzo wpłynie na smak?Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 14 kwietnia 2010 ale smakowicie wygląda,fajny orginalny przepis

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

NATIE 13 kwietnia 2010 Mysle, ze mozna uzyc wolowiny lub jagnieciny, ale trzeba wydluzyc czas gotowania. Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilia 13 kwietnia 2010 mmm, to musi być pyszne! powiedz, czy można wykorzystać jakieś inne mięso? mój mąż nie lubi drobiu...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń