Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak korzenny

Kurczak korzenny

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6580

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Kurczak korzenny"

Składniki

  • duży kurczak
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki oleju
  • po kilka gałązek rozmarynu
  • tymianku
  • oregano
  • ok. 4 łyżeczek soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
  • szczypta kurkumy
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • marchewka
  • skórka z jabłka (dosyć gruba)
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • 5 ziarenek jałowca
  • łyżka suszonej żurawiny
  • 5 ziarenek jałowca
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W miseczce wymieszaj: keczup, olej, sól, pieprz, obie papryki i kurkumę. Częścią marynaty posmaruj kurczaka. Odstaw.

  2. Marchewkę oczyść pokrój w kostkę, cebulę obierz i pokrój w ósemki, posiekaj 2 ząbki czosnku oraz zioła.

  3. Dodaj pokrojoną skórkę z jabłka, żurawinę, jałowiec, ziele i listek laurowy, goździki oraz resztę marynaty. Wymieszaj i nadziej kurczaka. Zwiąż nogi i odstaw na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce. Włóż tuszkę kurczaka do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Nakryj. Piecz około 90 min w temp. 180°C.

  4. Urszula Spyra z Brzezińca

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń