Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak na butelce

Kurczak na butelce

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1404

Dodano:

Odsłon: 20480

Bardzo dobry, soczysty z chrupiącą skórką kurczak. Robiłam pierwszy raz w życiu i wyszedł znakomicie!! :)

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami z zewnątrz i w środku (u mnie przyprawa do kurczaka, sól, słodka papryka, ale można dodać to co się lubi:)) Odstawić na kilka godzin lub od raz piec, choć lepiej jak odstoi i przejdzie przyprawami.

  2. Butelkę po piwie umyć i zerwać naklejki. Zapełnić w połowie wodą i nadziać kurczaka. Butelkę wstawiamy do jakiegoś żaroodpornego naczynia do którego należy wlać troszeczkę wody, ale dosłownie tyle, by pokryło dno, wówczas wytapiający się tłuszcz nie będzie się przypalał.

  3. Piekarnik nagrzewamy do 180st. i wstawiamy na blachę naszego kurczaka. Ja piekłam 2 godz. Generalnie jest taka zasada, że 1kg kurczaka = 1h pieczenia:) ale różne są piekarniki, więc czas może się troszkę różnić.

  4. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Pinka92 30 czerwca 2014 Również takiego robię ;)
Na butelce po Somersby ;)
Wychodzi przepysznie !
Dziś będzie na obiado-kolację ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dario291 13 września 2012 właśnie zrobiłem tak kurczaka ,tylko z innymi przyprawami ,ale na butelce . pierwszy raz tak robiłem butelka była z piwem i wyszło po prostu REWELACJA! MIÓD W GEBIE!!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Monika87 02 września 2012 Dzięki za miłe komentarze:) Robiłam pierwszy raz w życiu takiego kurczaka, chciałam na piwie ale mąż mi odradził, bo nie był pewien co z tego wyjdzie hehe teraz już wiem, że następny będzie na butelce z piwem i to koniecznie !! :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 02 września 2012 Ja również robię takiego kurczaka posadzonego na butelce...ale z piwem... ;-)
pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

EMIGRANT 02 września 2012 Ja to robię tak samo tylko w butelce jest piwo, bo magia tego polega na tym żeby piana z piwa się rozlewała po całym kurczaku co sprawia że skórka się nie przepali i jest zarąbiście chrupiąca.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 02 września 2012 zamiast wody w butelce powinno być piwo, mięso przejdzie ci zapachem piwa (a taki kurczak pachnie niesamowicie) i skruszeje, będąc przy tym bardzo soczyste.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 02 września 2012 Widać, że wygodnie mu się siedzi na tej butelce ;) A tak poważnie to bardzo apetycznie wygląda Twój kurczak - muszę w końcu spróbować zrobić takiego "nadzianego"

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 01 września 2012 Jest tak póżno ,a ty kusisz takim jedzeniem - po prostu patrząc na to cudo zrobiłam się głodna - ale ten głodek odrzucę do jutra !!!!!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sandra1 01 września 2012 hmmmm bardzo ciekawy pomysł, do spróbowania !

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń