Dania główne Przepis na:
Kurczak pieczony

Składniki
- skrzydełka z kurczaka, dwa
- udka z kurczaka, dwa
- przyprawy:
- curry
- wegeta
- przyprawa do kurczaka
- papryka czerwona słodka
- majeranek
- czosnek
1-2 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Kurczaka myjemy, wysuszamy ręcznikiem, smarujemy czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Obsupujemy Wegetą, curry, przyprawą do kurczaka, papryką słoką (ważne dla koloru). Przygotowane skrzydełka i udka wkładamy do naczynia żaroodpornego (ja piekę w brytfance), polewamy troszkę olejem i posypujemy majerankiem. Pieczemy w wysokiej temp. przez godzinę, co 10 minut trzeba polewać kurczaka tłuszczem (olejem), by nie wysechł. Słyszałam kiedyś, że jeżeli się owinie nózki i skrzydełka w plasterki słoniny, to kurczak nie raci wtedy swej soczystości. Jeszcze tego sama nie próbowałam, ale napewno spróbuję i wtdey ewentualnie zrobię dopiskę do przepisu. Smacznego!
Komentarze do przepisu (0)