Do góry

Przekąski Przepis na:

Kurczak Pieczony

Kurczak Pieczony

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 210

Dodano:

Odsłon: 12463

Pyszny, aromatyczny i nie banalny kurczak ! PYSZNY na obiad jak i na przyjęcia !

Składniki

  • Kuczak, 1.5-2.5 kg
  • sól, 1 kg
  • Marynata Gotowa Tradycyjna (plus olej), 1 opakowanie
  • papryka słodka w proszku, do samku
  • Majeranek Świeży, kilka gałązek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy i osuszamy. Sporządzamy marynatę i smarujemy go dokładnie. Następnie posypujemy go papryka i obkładamy majerankiem. Kurczaka marynujemy pod przykryciem w zimnym miejscu całą noc.

  2. Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego wysypanego kilogramem soli. Naczynie umieszczamy na głębokiej brytfannie do, której nalana jest woda, aż po brzegi naczynia. Wstawiamy go na około 1.5-2 godziny do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Kurczaka w razie potrzeby polać można szklanka gorącej wody.

  3. Woda parując sprawi, że kurak będzie soczysty i nie wyschnie. A gałązki majeranku nadadzą wspaniały smak. Sól jest po to, aby kurczak nie był taki tłusty ! SMACZNEGO !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mimi619 19 marca 2011 Przepraszam za komentarz poniżej. Nie wiem jak się tu znalazł.Miał iść gdzie indziej .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimi619 19 marca 2011 Zgadzam się z Kuba i agulmam !!SUPER !! :) Pozdrawiam !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń