Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak pieczony, marynowany w miodzie

Kurczak pieczony, marynowany w miodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4589

Dodano:

Odsłon: 325

Kto lubi lekko słodkawy posmak pieczonego mięsa, dla tego będzie to naprawdę idealna propozycja!

Składniki

  • udka kurczaka 5 szt
  • miód płynny 2-3 łyżki
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • oregano 1 łyżeczka
  • bazylia otarta 1 łyżeczka
  • oliwa 2 łyżki
  • kucharek 1 łyżeczka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy wymieszać z miodem i oliwą. Udka (ja poprzecinałam, ale mogą być całe) dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą i na noc odłożyć do lodówki.

  2. Przełożyć na blachę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Od czasu do czasu polewając wytworzonym w czasie pieczenia sosem.
    Piec przez ok.90-100 min aż skórka się przyrumieni, a mięso będzie miękkie.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń