Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak pieczony na butelce"
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 288
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 117
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 795
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 918
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 288
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 117
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 795
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 918
Składniki
ok. 95 minut
Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć od środka i na zewnątrz solą, pieprzem, curry, suszonym majerankiem i estragonem. Pozostawić w chłodnym miejscu przez całą noc. Następnego dnia kurczaka nałożyć na butelkę (np. po piwie) wypełnioną wodą.
Upiec kurczaka (około 90 minut w temperaturze 180°C). Butelkę z kurczakiem najlepiej ustawić pionowo na żaroodpornym półmisku. Podczas pieczenia kilkakrotnie polewać mięso wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w cieple.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Smażyć na maśle, aż zmiękną. Zalać cydrem, doprawić cynamonem, solą i pieprzem, gotować, aż sos zgęstnieje. Zalać śmietaną, znów zredukować. Kurczaka udekorować ziołami, sos podać osobno.Źródło: Twoje Imperium