Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak pieczony na piwie

Kurczak pieczony na piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 4227

Dodano:

Odsłon: 62352

Odważyłam się...posadziłam kurczaka na piwie i upiekłam...no i udało się :-) Polecam !

Składniki

  • cały kurczak
  • 1 butelka piwa ( 0,33 Tyskie )
  • sól,pieprz
  • 4 łyżki oleju i wody
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć i natrzeć przyprawami,odstawić na ok 2 godziny do lodówki.Następnie posadzić ptaka na butelce z piwem,polać wodą,olejem i wstawić do piekarnika.Piekłam kurczaka 2 godziny w temp 180 stopni - tylko z dolną grzałką ! Nie otwierałam piekarnika i nie podlewałam kurczaka co jakiś czas,aby był soczysty.Zaprogramowałam piekarnik i wyszłam do pracy...a kiedy wróciłam...zastałam piękny widok...patrz wyżej ;-)))

  2. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zonia48 19 sierpnia 2012 Przyrządzałam tego kurczaka wielokrotnie, jest pyszny. Lepiej marynować go w przyprawach trochę dłużej np. przez noc wtwdy jest smaczniejszy. Ja polewam go w czasie pieczenia piwem dodatkowym. Trzeba uważać,żeby kurczak w czsie polewania nie przewrócił się, tak jak u mnie się stało :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 19 sierpnia 2012 Jeszcze nie robiłam takiego, ale pora odważyć się, tak apetycznie wygląda na Twoim zdjęciu. Pozdrawiam.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaspian 26 kwietnia 2012 Ja jeszcze dodaję razem z kurczakiem ziemniaki w mundurkach posypane przyprawą do pieczonych ziemniaków, ptaka trzymam w marynacie 12 godzin w lodówce,oczywiście jeśli jest na to czas, a jeżeli piwo nie chce wylecieć to sypię troszkę soli do butelki. Aha i proponuję spróbować z ciemnym piwem. Pozdrawiam

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Magda_lena 22 kwietnia 2012 Pijany kurczak ;) zrobiony. Łatwy w przygotowaniu i smaczny - bardzo kruche mięsko! Wygląda tak jak u Ciebie - bardzo apetycznie. Zostaje w moim menu :)

PS: Od siebie dodałam marynatę z czosnkiem i ziołami / majerankiem itp w środek i trochę na wierzch i wg przepisu włożyłam na 2-3h do lodówki.

PS1: faktycznie warto pomieszać patyczkiem / wykałaczką długą, żeby piwo się wylało w większej ilości, trzeba jednak uważać, bo piana można się sparzyć. :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tadeo_l 17 kwietnia 2012 Rewelacyja, już jest u mnie w ulubionych, zaraz lecę do kurnika po fajną sztukę. Dzięki za przepis.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 17 kwietnia 2012 Jak co jakiś czas zamieszasz piwko np. bambusowym patyczkiem, po kurczaczku spłynie pianka i potrawa będzie jeszcze pyszniejsza. Oczywiście tylko szklana butelka bez etykiety ;)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Vesola 13 kwietnia 2012 mmm uwielbiamy takiego kurczaka, czasem też go tak posadzamy ;-) tylko robię piwko na wpół wymieszane z wodą żeby nie był za mocno chmielowy ;-)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

napoleonka 03 kwietnia 2012 Jak zobaczyłam tego kuraka to zapragnęłam skosztować ! Jutro podejmuje eksperyment ,trzymajcie kciuki !!!!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tusia28 31 marca 2012 przepis fajny ,przynajmniej widać że wychodzi nie tylko Magdzie Gessler:). ja na razie się nie odważę bo mam dziwny piekarnik ale jak zakupię nowy to czemu nie:). a osoby takie jak iwona_s znów komentują a same nic nie wnoszą do smakera... eh co za ludzie samemu nic ale krytyka a i owszem... jedynie co bym poleciła to natrzeć jakimiś przyprawami np. papryką ostrą ,suszonym/świeżym lubczykiem do tego może jakiś pokruszony liść laurowy a pieprz świeżo zmielony mmmm już czuję ten zapach:D .

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń