Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak pieczony na ryżu

Kurczak pieczony na ryżu

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 759

Dodano:

Odsłon: 1698

Pomysł na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny - kurczak pieczony na ryżu. Wystarczy tylko dobrze przyprawić kurczaka, ułożyć go na suchych ziarenkach ryżu i zalać przygotowaną zalewą. Tak przygotowane naczynie wkładamy do piekarnika i po półtorej godziny wyjmuje aromatyczne danie, które zasmakuje każdemu!

Składniki

  • 1-1,5 kg udek, pałek lub podudzi z kurczaka
  • 2 torebki ryżu
  • 2-3 cebule
  • mała marchewka (opcjonalnie)
  • litr gorącej wody
  • 100 g masła
  • 5 łyżek ulubionego keczupu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżeczka ostrej mielonej papryki (lub słodkiej jak wolicie mniej pikantnie)
  • łyżeczka pieprzu (lub mniej :-))
  • kilka łyżek przyprawy do kurczaka (lub zmieszanych przypraw: oregano, bazylia, rozmaryn, ziół prowansalskich)
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
    W misce mieszamy wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej (lub oliwę), dodajemy kurczaka i dokładnie otaczamy go w przyprawach. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę (im dłużej kurczak będzie się marynował, tym lepiej).

  2. Zalewa: do wrzątku dodajemy masło, ketchup i przyprawy - ostrą paprykę, pieprz, zioła.Wszystko dokładnie mieszamy.
    Do naczynia żaroodpornego wsypujemy suchy ryż (bez torebek), na ryżu układamy pokrojone w krążki cebule i opcjonalnie startą marchew. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka i zalewamy przygotowanym płynem.

  3. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200◦C i pieczemy bez przykrycia przez 1,5 godziny lub więcej - należy kontrolować czy ryż wchłonął płyn. Gdy ryż będzie miękki, potrawa będzie gotowa. Całość nie powinna piec się dłużej niż 2 godziny.
    Kurczaka podajemy z ryżem, cebulką i sosem powstałym przy pieczeniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń