Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak pieczony na ryżu, z warzywami

Kurczak pieczony na ryżu, z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 16

Dodano:

Odsłon: 715

Bywa czasem tak, że przy garach stania chęci brak. Chciałoby się, żeby samo się zrobiło, i z tym daniem tak jest. Długo o nim myślałam, brzydziła mnie myśl, iż soki z kuraka będą kapać na ten ryż, że wyjdzie niejako ryż w "oleju" Niepotrzebnie, bo po ładnym oczyszczeniu mięska z tłuszczyków, w wysokiej temperaturze piekarnika wszystko się ładnie ścina a smaki łagodnie sobie przechodzą. Dołóżmy do tego pełnoziarnisty ryż i warzywa i mamy pyszne, zdrowe danie, i co czasem ważne- niewymagające. Chciałam błysnąć i upiec na czarnym ryżu ale okazało się, że rozgościły się w nim całkiem ukradkiem, mole:) Całą szafka spalona a mnie wyskoczyła wycieczka do sklepu. Jak się póżniej okazało, a właściwie oświeciła mnie Ania, ślepota nie jest mi pojęciem obcym, gdyż iż ryż czarny w sklepie był a ja wróciłam z białym i czerwonym.Nie polecam do tego dania ryżu "zwykłego", bo po godzinie w piekarniku zrobi się z niego papka, jak kto lubi :) ja nie ;) Do dzieła :)

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Odważyć ryż i wysypać do naczynia żaroodpornego

  2. Warzywa pokroić w drobną kosteczkę, wyłożyć na ryż, nie mieszać.

  3. Mięso obsypać przyprawami (można też zamarynować kilka godzin wcześniej) i wyłożyć na warzywa skórką do dołu.

  4. Podlać bulionem, uważając żeby nie spłukać przypraw :)

  5. Tak pięknie to wygląda :)

  6. Pieczemy ok 1:10 w piekarniku z górną i dolną grzałką + termoobieg, 180 C. Po upływie połowy tego czasu mięsko obracamy skórka do góry a warzywa mieszamy z ryżem. Jeśli jest taka potrzeba można podlać jeszcze bulionem.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń