Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak pieczony na ryżu z warzywami

Przepis dnia 2019-06-19
Kurczak pieczony na ryżu z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 199 Ocena: 2342

Dodano:

Odsłon: 8568

Kurczak pieczony na pomidorowym ryżu z marchewką i groszkiem. Jednogarnkowe danie dla całej rodziny.

Składniki

  • 6-7 udek z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 2 marchewki
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka ryżu białego
  • 3 szklanki wywaru warzywnego albo rosołku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • świeża bazylia (opcjonalnie) do posypania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w drobne kawałki, czosnek posiekać a marchewkę pokroić w kostkę.
    Kawałki kurczaka posolić z obu stron.
    Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka z obu stron i odłożyć na talerz.
    Na tej samą patelnię wrzucić cebulę i czosnek, chwilę smażyć, dodać marchewkę -smażyć 5 minut.
    Na patelnię dodać ryż i smażyć 3-4 minuty, mieszając aż ryż się zrobi szklisty.
    Całość podlać winem i mieszać aż alkohol wyparuje.
    Rosołek zmieszać z koncentratem, zalać ryż i wymieszać całość. Posolić i popieprzyć, dodać bazylię.

  2. Ryż przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Na wierzch ułożyć kurczaka. Całość przykryć warstwą folii aluminiowej.
    Nagrzać piekarnik do 190 stopni.
    Piec pod folią 30 minut, zdjąć folię i podpiec całość jeszcze 10 minut.
    Przed podaniem posypać świeżą bazylią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń