Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak pieczony po kasztelańsku"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 475
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1289
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 49
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 346
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 475
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1289
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 49
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 346
Składniki
Grzyby oczyść, opłucz, potnij na kawałki. Tuszkę umyj, osusz. Natrzyj solą, pieprzem, posyp ziołami. Pokrój na porcje. Boczek potnij w słupki, podsmaż na oleju. Dołóż kurczaka, zrumień go i przełóż do brytfanki.
Cebule oraz czosnek obierz, posiekaj. Zeszklij na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodaj grzyby i przypraw. Przełóż do kurczaka. Podlej winem i bulionem. Brytfankę przykryj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st.
Piecz 75 minut. Serwuj ze smażonymi ziemniakami. Potrawę możesz udekorować cytryną i listkami laurowymi.Źródło: Tina