Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak pieczony w białym winie

Kurczak pieczony w białym winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 2780

Dodano:

Odsłon: 6426

Co powstanie z bukietu aromatycznych ziół oraz delikatnego kurczaka? Możliwości jest wiele... Ale tak smaczna tylko jedna ;) Kurczak pieczony w białym winie :) Co tu kryć! Lekko kwaśny, pikantny i słodki jednocześnie. Eksplozja smaku! Zobacz przepis i zmień zwykły obiad w niezwykłą ucztę :) Jak przygotować kurczaka w białym winie - sprawdzony przepis krok po kroku. Zainspiruj się przepisem i ulepszaj go :) Ślicznie pozdrawiam :)

Składniki

  • 1 kurczak podzielony na części
  • 300ml białego wina (np. półsłodkie)
  • 300ml bulionu drobiowego lub jarzynowego (może być z koncentratu)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu
  • 1 szklanka małych, marynowanych cebulek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W rondlu zagotowujemy białe wino i bulion, wrzucamy ząbek czosnku, zestawiamy z ognia.

  2. Kolendrę oraz ziarna pierzu rozgniatamy w moździerzu, chwilę ucieramy, aby powstały stosunkowo niewielkie drobiny (ale nie proszek). Powstałą mieszaniną nacieramy mięso, oprószamy je solą oraz mąką. Można odstawić w chłodne miejsce do zamarynowania.

  3. Rozgrzewamy oliwę na dużej żeliwnej patelni i smażymy mięso na dość dużym ogniu, żeby zbrązowiało. Jeśli potrzeba, robimy to w kilku partiach - kurczak musi być dobrze obsmażony ze wszystkich stron.

  4. Układamy mięso w naczyniu do zapiekania, dodajemy marynowane cebulki i zalewamy gorącym winem z bulionem - naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem) i zapiekamy ok. 40 minut bez przykrycia.

    *przebijamy najgrubszy kawałek kurczaka, jeżeli wypływający sok jest przeźroczysty, to znaczy, że mięso jest już gotowe.

    Rozkładamy porcje na talerzach a do pozostałego w naczyniu sosu wsypujemy natkę pietruszki, mieszamy i polewamy tym mięso.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń