Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak pieczony w ziołach

Kurczak pieczony w ziołach

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 846

Dodano:

Odsłon: 126

Czasami mamy ochotę na coś bardziej extra niż pieczone pałki czy szybkie skrzydełka. Wtedy doskonale sprawdza się pieczony z dodatkiem ziół kurczak - w całości. Pracy przy tym niewiele , a smak jak zwykle- czyli palce lizać.

Składniki

  • 1 kurczak o wadze ok.1,5
  • 1 limonka
  • 2 ząbki czosnku, 1 mała cebula
  • łyżka miodu
  • sól, pieprz czarny grubomielony
  • papryka słodka
  • pieprz cytrynowy
  • świeża pietruszka
  • szczypta estragonu
  • kawałek masła
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć, natrzeć solą, pieprzem czarnym i cytrynowym, posypać papryką i estragonem. Do środka włożyć cząstki limonki ,pokrojony w plasterki czosnek, plastry cebuli i natkę pietruszki. Nogi kurczaka związać sznureczkiem, całość posmarować łyżką miodu i masełkiem. Na przygotowanej brytfannie ułożyć kurczaka i obrane niewielkie ziemniaczki (surowe). Lekko je posolić i oprószyć pieprzem.

  2. Kurczaka piec w piekarniku w 180 stopniach, obracając na drugą stronę co 25 minut i podlewając go wytopionym tłuszczykiem. W sumie cały proces pieczenia trwa około 1,5 godziny. Wyjąć z piekarnika, posypać natką pietruszki i odczekać kilka minut, żeby mięso odpoczęło. Podawać z pieczonymi z ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń